Co Gramy

Bulion i inne namiętności

  • 30 sierpnia
  • - 08 września
Bez cyklu
Kategoria wiekowa: lat
Czas trwania: 146 min
Gatunek: melodramat,
Film w cyfrowej jakości 2D
Bulion i inne namiętności
Bilety do nabycia w kasie na parterze
kasa@eck.elk.pl tel. 87 621 71 56
  1. piątek -
    30 sierpnia
    16:00 - napisy 2D
    Bilet: 18 zł
  2. poniedziałek -
    02 września
    16:30 - napisy 2D
    Bilet: 18 zł
  3. wtorek -
    03 września
    16:30 - napisy 2D
    Bilet: 18 zł
  4. środa -
    04 września
    16:30 - napisy 2D
    Bilet: 18 zł
  5. czwartek -
    05 września
    16:30 - napisy 2D
    Bilet: 18 zł
  6. piątek -
    06 września
    20:15 - napisy 2D
    Bilet: 18 zł
  7. sobota -
    07 września
    19:00 - napisy 2D
    Bilet: 18 zł
  8. niedziela -
    08 września
    20:15 - napisy 2D
    Bilet: 18 zł

Czy namiętność może mieć smak? Wietnamsko-francuski reżyser Tran Anh Hung („Rykszarz”, „Zapach zielonej papai”) udowadnia, że zdecydowanie tak! „Bulion i inne namiętności” (nagroda za reżyserię na festiwalu w Cannes) wciąga w świat doskonałej francuskiej kuchni, ale przede wszystkim w zmysłowy sposób pokazuje, że poprzez potrawy, smaki i aromaty można wyrazić najgłębsze uczucia. 

Bohaterami osadzonego w drugiej połowie XIX wieku filmu są znakomita kucharka Eugénie (Juliette Binoche) i znany smakosz, gastronom Dodin (Benoît Magimel). Od 20 lat razem gotują, tworzą przepisy i wydają wielkie przyjęcia. Rozmawiają ze sobą głównie za pośrednictwem potraw, przygotowując wspaniałe buliony, sosy, przepiórki, turboty, warzywa z własnego ogrodu czy spektakularne desery. Świat, który wspólnie tworzą, pomaga im przetrwać najtrudniejsze życiowe momenty, a ich relacja przez lata ewoluuje.

Tran Anh Hung, luźno opierając scenariusz na powieści Marcela Rouffa i inspirując się autentyczną postacią Anthelme’a Brillata-Savarina, łączy romans z poetyckim kinem kulinarnym. Udowadnia również, że kino może oddawać niezwykły smak i aromat potraw, tak aby widz mógł rozkoszować się każdym ujęciem. Za oprawę kulinarną „Bulionu i innych namiętności” odpowiada Pierre Gagnaire, słynny francuski szef kuchni. Od czasów „Uczty Babette” nie było w kinach tak smakowitego filmu. Bon appétit!